Sütün yoğurda dönüşmesini “Türk basili” denen ve laktik asit çıkaran bir mikroorganizma sağlar. Bu mikroorganizma en iyi vücut sıcaklığında gelişir. Yoğurt, süt şekerinin (laktozun), yoğurt mayasının etkisiyle kısmen laktik asit haline gelmesinden meydana gelen pıhtılaşmış bir sütten başka bir şey değildir.
Yoğurdun modern yaşamın moda hastalıkları kolit, alerji, osteoporoz, hazımsızlık, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle A, B, E vitaminleri, mineral tuzlar, kalsiyum, fosfor, magnezyum içerikli beslenme alışkanlığı olan kişilere çok yararlı bir gıdadır. Süt şekerini laktik asite dönüştürmesi nedeniyle kalorisi oldukça azdır. Bu nedenle diyet sofralarının vazgeçilmez gıdasıdır. Ayrıca süt şekerinin yol açtığı bağırsak problemleri nedeniyle süt içemeyen çocuklara da süt yerine yoğurt verilebilir.
Yoğurdun Yararları
  • Besin değeri süte göre daha yüksektir.

  • Protein, yağ, vitamin ve mineral kaynağıdır.

  • Sütü sindirmekte güçlük çekenler tarafından (laktoz intoleransı) daha rahat tüketilmektedir.

  • Sindirimi daha kolay olduğu gibi sindirim sistemini düzenleyici etkiye de sahiptir.

  • Yoğurt bakterileri zararlı organizmaların gelişimini engellemektedir. Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.

  • Yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi bilinmektedir. Bu etkinin hastalıkların önlenmesinde önemli bir etken olabileceği belirtilmektedir. Fazla tüketildiğinde özellikle yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda savunma sistemi uyarılmakta ve bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direnç artmaktadır.

Yoğurdun tarihçesi

Yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair yeterli miktarda bilgi mevcut olmamakla beraber Hz. İbrahim’e (as) melekler tarafından öğretildiğine, bundan sonra babadan oğula sır halinde intikal ettiğine dair rivayetler vardır. Eski Türkçe’de yoğurt kelimesi bazen “yoğurt” bazen de “yogrut” şeklinde ancak 8. yüzyıldan sonraki metinlerde görülmektedir. Yoğurt, Türk yemek kültürüyle özdeşleştirilmiştir.